Erp (gemeente Meierijstad)

Zie ook Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel.

Brouwerijen in 1794
bron: Breughel - Beschreeve Staat van de Meijerij
3 brouwerijen.
Brouwerijen in 1816
bron: Brugmans - Statistieken van de Nederlandse nijverheid uit de eerste helft der 19e eeuw
1 brouwerij met 2 werklieden.
Voormalige staat:Redelijk.
Huidige staat:Redelijk.
Consumptie:In de gemeente en omliggende plaatsen.
Brouwerijen vanaf 1900
bron: Friedrich - Brauereiverzeichnis Niederlande (1997)
1a.Jean Sevriens, bierbrouwerij De Duif1915
1b.J.J.H. Sevriens & Zn., bierbrouwerij De Duif1940
1c.J.J.H. Sevriens, bierbrouwerij De Duif1950
2.A. Steenbakkers, bierbrouwerij De Heidebloem1920
3.J. van der Biggelaar, bierbrouwerij De Zwaan1910

Uit de krant van 1995: In Erp drinken ze alleen nog bier

Fabriekspijp herinnert aan bierbrouwerij De Meibloem

Wie zijn ogen goed de kost geeft, treft overal in de regio beelden, gevelstenen, straatnamen of markante panden aan. Een soort stille getuigen, die vragen oproepen. Elke week komt een stille getuige - met antwoord op de bijbehorende vragen aan bod. Deze week de overgebleven fabriekspijp van bierbrouwerij De Meibloem in Erp.

ERP — Op het dak van Molentiend 4 in Erp staat een oude fabriekspijp. Nogal verweerd en een beetje gehavend staat hij daar als een stramme getuige van een stukje Erpse bedrijvigheid van weleer. De haastige voorbijganger in de drukke doorgaande straat merkt hem nauwelijks op en ook de vakantiegangers die op het terras van de belendende snackbar De Kim een ijsje eten, zien hem niet. Toch is die pijp, 12 meter hoog, het enige overblijfsel van bierbrouwerij De Meibloem die hier rond de eeuwwisseling aktief was.

In Erp woonden toen ± 2700 mensen. Het dorp had drie brouwerijen, die voornamelijk produceerden voor de eigen bevolking. In die grauwe dagen, waarin de strijd om het hoofd boven water te houden hard was, vond menigeen even vergetelheid bij een glaasje troostrijk gerstenat.

De Meibloem werd in 1898 gebouwd door Januske Steenbakkers. In de Brugstraat was De Zwaan van de familie Van den Biggelaar toen al in bedrijf en in 1902 kwam daar nog De Duif aan de Kerkstraat bij van de familie Sevriens.

De 84-jarige W. Kerkhof weet zich als één van de heel weinigen nog te herinneren dat De Meibloem aktief was. Als schooljongen ging hij er vaak een kijkje nemen. Hij zag hoe de vaatjes werden opgeladen en per paard en wagen werden weggebracht naar de klanten. Hij vertelt: "Januske was toen al een oud menneke, hij zat veeltijds buiten op de bank in 't zunneke en liet het werk aan zijn pachter over. Toen hij overleed begon zijn weduwe Marie Steenbakkers een kruidenierswinkel in het woonhuis dat in 1902 werd aangebouwd. Dat was een heel goede winkel in Erp."

Stilgelegd
Zo rond 1925 is de brouwerij stilgelegd en kwam slachter Van Erp in het pand. Weer later werd het pand voor opslagruimte gebruikt. De kruidenierswinkel is nog jaren voortgezet door de dochters van Januske en Marie: Pieta en Bertha Steenbakkers die altijd ongetrouwd zijn gebleven. Van die familie woont nu niemand meer in Erp.

Is het behoudzucht van de volgende eigenaars om de pijp tot op de dag van vandaag te handhaven? "Ach, een beetje wel", zegt één van de huidige bewoners M. van Bommel. "Het is toch een stukje Erpse historie en hoewel we zelf niet uit Erp afkomstig zijn spreekt ons dat wel aan. Een deskundige heeft ons verzekerd, dat de schoorsteen nog solide genoeg is. Enkele jaren geleden hebben we de toenmalige gemeente Erp gevraagd om ƒ3500,- voor de restauratie van het siermetselwerk bovenaan de pijp. De andere helft willen we zelf betalen. Maar we kregen nul op het request." Of de gemeente Veghel wel bereid is het geld op tafel te leggen is nog niet duidelijk.
(Bron: Archief Brabantpers 16 augustus 1995)

Cultuurhistorische Inventarisatie Noord-Brabant / Monumenten Inventarisatie Project

Erp - Kerkstraat 2
Voormalige bierbrouwerij, café en boerderij "Brouwerij De Duif" (1867) brouwerij (1902), nu herberg "Het Gildenhuis" (ca. 1975).
Eenlaags bouwsel onder zadeldak met overstek. Tandlijst onder goot. Vensters met geprofileerde stuclijsten. Witgeschilderd. Twee dakkapellen met schilddakje en bekroning met piron. Luifel aan kopgevel.
(Gemeentelijk monument)
Erp - Molentiend 2-4
Eenlaags woonhuis (1902), met aangebouwde voormalige bierbrouwerij "de Meibloem" (1898).
Het symmetrische woonhuis is vijf traveeën breed, bevat een zadeldak tussen met ezelsrug afgedekte tuitgevels, hoekpilasters en middenrisaliet met portiek, kroonlijst, fries horizontale banden en T-vensters.
In het dak een gemetselde dakkapel met zadeldakje en topgevel.
Bedrijfsgedeelte onder zadeldak met houten geschulpte windveren. Aan de achterkant aangebouwde ronde fabrieksschoorsteen op vierkante voet.
Het complex bevat een waardevol interieur met diverse kelders. Achter woonhuis aanbouw onder zadeldak.
(Rijksmonument)
(Bron: CHIN-M.I.P. Erp 1989)