Bierbrouwers sturen een bericht naar Z. H. den Paus
Uit de Nieuwe Tilburgsche Courant van Zondag 15 maart 1891.
Donderdag had te 's Hertogenbosch de vergadering plaats van heeren Bierbrouwers uit deze provincie.
Een 70-tal brouwers was ter vergadering aanwezig.
Bij acclamatie werd besloten een in het Fransch gesteld adres te zenden aan Z. H. den Paus, dat door alle aanwezigen werd geteekend.
Eene deputatie, bestaande uit drie leden, zal Z. Ex. den Internuntius te 's-Hage verzoeken, dit adres naar Rome op te zenden.
Bij circulaire werden heden de overige heeren Brouwers dezer Provincie, in kennis gesteld met het besluit der vergadering, en hun de volgende vertaling van het adres toegezonden:
Allerheiligste Vader.
Met diepen eerbied vragen de ondergeteekenden, allen Bierbrouwers in de Provincie Noord-Brabant en te gelijk trouwe zonen der H. Kerk en van den Apostolischen Stoel, wonende te Tilburg en andere gemeenten, heden te 's Hertogenbosch vergaderd, uwen vaderlijken zegen, en oorlof U H. in kennis te stellen dat zij ernstig in hun bedrijf benadeeld worden door de exploitatie eener bierbrouwerij door de EE. PP. Trappisten.
Die Paters, welke zich voor eenige jaren in de nabijheid van Tilburg vestigden, achteden 't noodzakelijk, daar het bleek dat de bouwgrond zoo ondankbaar was om in hun onderhoud door grondontginning te voorzien, eene bierbrouwerij er bij te beginnen. Waren zij er voor eigen gerief meê tevreden geweest, zeker, niemand zou er zelfs in 't minst aan gedacht hebben, hun daarvan een grief te maken.
Edoch, allengs kwam hun bier, hoewel op kleine schaal, in den handel; zij leverden aanvankelijk bij eenige particulieren, en ziende dat hun zulks nog winst afwierp, gaan zij die inrichting vergrooten op eene wijze die waarlijk monstrueus mag genoemd worden.
Door die ongelijke concurrentie, Heilige Vader, wordt een groot getal bierbrouwers belangrijke schade berokkend, welke voor sommigen zelfs een oorzaak van ondergang kan worden. Immers, niet alleen in Tilburg en omstreken en de geheele Katholieke Provincie, maar zelfs in Holland vindt men op vele plaatsen reclame-borden, waarop met groote letters te lezen is:
Hier is Trappisten-bier te verkrijgen.
Dat die Paters zeer veel op de andere bierbrouwers vóór hebben door 't geestelijk kleed dat zij dragen en de naam der zuiverheid en degelijkheid van hun product, tot zelfs in het protestantsche Holland, wie zal 't betwijfelen ; terwijl in dezen veelbewogen tijd de wereld al te veel geneigd is de waar van anderen van vervalsching te verdenken. Daarenboven beschikken zij over bijna kostelooze werkkrachten, daar een werkman in hun klooster misschien evenveel per dag kost, als de andere brouwers aan hun werklieden per uur betalen.
Redenen waarom zij, in het belang hunner gezinnen, in het belang der werklieden en van de maatschappij, U H. met kinderlijke gevoelens van den diepsten eerbied, smeeken, aan genoemde Paters het recht van deze onmogelijke concurrentie in het uitoefenen der bierindustrie te ontzeggen.
Van Uwe Heiligheid, de gehoorzame en zeer trouwe Zonen.
's Bosch 12 Maart 1891.
De circulaire draagt de volgende handteekeningen: Jacq. van Roessel, Pres., Tilburg. Am. Witlox, Vice-Pres. Tilburg Hub. van Leeuwen, Boxtel. H. M-Smits, Oosterhout. J. J. Brouwers, Rijen. .. Jos. Heuvelmans, Middelbeers. Anth. Somers, Oirschot. A. Hamer, firma Van Kol&Co .Eindhoven. H. C. Godschalx, Berlicum. J.T. Boelen, 'sBosch. Smits van Waesberghe, Breda. A. van den Boer, Secretaris, Tilburg.
De brouwers worden,in de circulaire uitgenoodigd, door een onderteekend billet hunne adhaesie aan het adres te schenken.
Dit artikel verscheen op 15-03-1891 in de Nieuwe Tilburgsche Courant. Het originele artikel is te lezen via Delpher